Öğrenme Güçlüğü
Öğrenme güçlükleri, öğrenme ile ilgili bir veya birden fazla bilişsel süreci etkileyecek şekilde beyin işlevini değiştiren genetik ve/veya nörobiyolojik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bu işleme problemi okuma, yazma ve/veya matematik gibi temel becerilerin öğrenilmesine engel olabilir. Zaman planlama, organizasyon, uzun ve/veya kısa süreli hafıza, soyut akıl yürütme ve dikkat gibi üst düzey becerilere yansıyabilir.
Öğrenme güçlüklerinin bireyin yaşamını yalnız akademik alanda değil sosyal ve duygusal alanlarda da etkileyebileceğini anlamak önemlidir. Öğrenme güçlüğü olan birey normal ya da normalin üstünde bir zekaya sahiptir. Genellikle bireyin potansiyeli ile gerçek badsridi arasında bir boşluk var gibi görünür. Öğrenme güçlüğü bir durumdur. Uygun destek ve müdahaleler ile bireyler okulda, işte, ilişkilerde ve toplumda başarıya ulaşabilirler ve gerçek potansiyellerini ortaya koyabilirler.
Öğrenme güçlüğü bir dizi daha spesifik güçlüğü içeren “şemsiye” bir terimdir:
Disleksi: Okuma ve ilgili dile dayalı işleme becerilerini etkiler. Harf ve kelime tanıma Kelime ve fikirleri anlama Okuma hızı ve akıcılık Genel kelime bilgisi becerilerinde sorunlar vardır.
Diskalkuli: Bireyin sayıları anlama ve matematik becerilerini öğrenme yeteneğini etkiler.
Disgrafi: Bireyin el yazısı becerisini ve ince motor becerilerini etkiler. Yazının düzgünlüğü ve tutarlılığı Harfleri ve kelimeleri doğru şekilde kopyalamak Yazım tutarlılığı Yazma organizasyonu ve tutarlılığında sorunlar vardır.
Dispraksi: İnce motor becerileri etkiler.