Gelişimsel Dil ve Konuşma
Çocuğum ne zaman konuşmaya başlamalı?
Gelişimsel normlara göre, çocuğunuzun ilk kelimesini 12 ay civarında, en az 10-20 kelime ile yaklaşık 18 ayda söylemesi beklenir. 24 aya kadar, çocuğunuz iki kelime kombinasyonunu bir araya getirmelidir, örneğin, “Anne topu ver”. ’’Su istiyorum’’ gibi.
Bu becerilerin tüm çocuklar için tam olarak aynı yaşta gelişmediğini ve bu yaşların yalnızca bir referans noktası olduğunu unutmayalım. Örneğin; çocuğunuz 13 aylıksa ve ilk kelimesini söylemediyse, kesinlikle panik yapmanın zamanı değildir. Çocuğunuz 18 aylıksa ve tek kelime etmediyse, bu endişe verici olabilir.
Gecikmiş dil ve konuşma günümüzde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Normal dil ve konuşma gelişim basamaklarına göre çocuğun konuşması yaşından beklenen düzeye ve yaşıtlarına göre eksiklikler içeriyorsa konuşması gecikmiş konuşma olarak adlandırılır. Bir çocuk konuşulanları anlıyor, kavramları nesneleri biliyor ancak bunları sözel olarak ifade edemiyor olabilir. Cümle kurmak yerine işaretlerle iletişime geçebilir. Bu durum çocukta ifade edici dilde bir problem olduğunu göstermektedir. Gecikmiş konuşmada dil ve konuşma gelişim düzeylerinin tespit edilebilmesi amacıyla bir takım değerlendirme envanterleri ile çocuğun gelişimini takip etmek mümkündür. Dil gelişimiyle ilgili değerlendirme testleri; Preschool Language Scale (Okul Öncesi Dil Ölçeği-5) (PLS-5) GEÇDA (Gazi Erken Çocukluk Gelişimi Değerlendirme Aracı). Denver Gelişimsel Tarama Testi. TEDİL (Türkçe Dil Testi)kullanılmaktadır. Konuşma gecikmesinin nedenleri belirlendikten sonra çocuğa özel bir çalışma programı hazırlanır. Terapilerde sıra alma, dikkat becerilerini gelişimi hedeflenmektedir. Alıcı ve ifade edici dili besleyecek şekilde doğal dil öğretimi yapılmaktadır. Ailenin eğitimciyle iş birliği içinde olması sabırlı olması terapiye olumlu katkılar sağlamaktadır. Gecikmiş konuşmada erken dönemde müdahale programı oldukça önemlidir.